Jul i stugan

Så här passligt i mitten av december passar det ju bra med en liten juluppdatering. 

Det här året har vi definitivt satsat hårdare på vår julstämning här hemma i Solf. Tror det beror på att man tidigare alltid spenderat juletiden i Malax och det då känts onödigt att pynta med iår är det annorlunda. Största försändringen är att vi har tagit in en gran (!!). Ack så nöjd jag är över den. Det är alltså en äkta gran och vi for direkt och handlade julpynt att sätta i granen. Dock får vi se hur långlivad den blir med tanke på att Rambo redan visat ett oroväckande stort intresse för julgransbollarna...

Köpte även en 20 meters ledljusslinga som nu pryder vår terass eftersom vi nästan hade pinsamt lite pynt jämfört med våra grannar.

Annat som gjorts för att höja julstämningen är att jag kokat egen glögg, skaffat (eller fått av mamma hehe) en ljusstake, kollat 150 st julfilmer, eldat massa ljus samt såklart har julkalendrar. 

Årets julkalendrar består av en skraplottsjulkalender, en fazerkalender samt en gemensam kalender med Obba där vi i varje lucka har en gemensam aktivitet vi ska göra. Vi skrev hälften var och så öppnar vi varandras luckor. Lättfixat och bra sätt att försöka få mer tid med varandra.

Såklart har det också varit en del julfester. I onsdags var vi på julfest från jobbet. Det blev en kryssning till Umeå med julbord och Allan and the Astronauts, och trots att jag var förkyld så var det riktigt roligt! Alltid kul med julfest.

Igår fick jag också komma som avec till Obbas jobbs julfest som hade den på Fagerö. Där blev det igen julbord men istället för Allan var det Lasse Eriksson som stod för musiken,

För att inte näman lillajul som traditionsenligt spenderades först med lillajulsmiddag med släkten hos mamma och sedan utgång med vännerna. 

En hel hög med julfeelis har alltså uppnåtts redan och snart måste jag nog ta tag i själva julklappsinskaffandet också så att det inte blir en sista minuten affär.

09.12.2018 kl. 22:12

Möhippa #1

I helgen bussade jag ner till Åbo för min livs första möhippa. Det var svårt att veta vad man skulle förvänta sig när man inte varit på någon förr men kul var det. 

Det var den första av åbobrydsen, alltså Jenni, som ska gifta sig så vi hade skött om planeringen av möhippan. Därtill bjöd vi med några av Jennis bekanta som brudgummen tipsade om. 

Så helgen började med att åka ner till Åbo och övernatta hos Petra. Fick verkligen hålla fingrarna i styr för att inte råka snappa åt fel grupp vart jag var på väg. På lördagen klockan 12 var det dags för kidnappning av Jenni från deras affär.

Vi bestämde att jag skulle få in först för att hon skulle bli chockad och sedan skulle resten komma ingåendes. Det gick precis enligt plan och hon blev helt sjuuukt chockad och överraskad, så kul! Hon trodde först jag var en vanlig kund när jag hade på solglasögon haha.

Vi satte på henne möhippeatiraljerna och sedan for vi iväg till hennes lägenhet så hon fick packa väskan för dagen och så drack vi dagens första champange och skålade för bruden.

Nästa anhalt blev Nådendal spa. Där hade vi bokat ett "polttarit-paket" så vi åt lunchbuffet, drack ännu mera champange, badade och bastade. Tiden gick supersnabbt och det tog inte länge innan det var dags att fixa till sig inför kvällen.

Nästa stop var Linni. Där hade vi laddat upp med drickbart och det var dags för lekar. Jag hade förberett en lek som gick ut på att bruden skulle svara på frågor om brudgummen och sedan jämförde vi med brudgummens svar som han själv hade filmat in. Sedan lekte vi "fuck, marry, kill" där det istället var deltagarnas tur att gissa vad bruden skulle välja mellan olika personer i olika kategorier. Även här gick tiden supersnabbt och vi fick skynda oss iväg till restauran Ludo där vi hade tastingmenu och jag troligtvis åt min dyraste middag ever. Här joinade även två till tjejer som Jenni kände och vi hade en liten introduktionslek där hon hade 15 sekunder per person att berätta om ett minne. Sedan var det vår tur att berätta ett minne med henne på 15 sekunder. 

Vi satt och åt i många många timmar och runt tolvtiden begav vi oss till Apollos nattklubb. En i gänget kände ägaren så vi slapp in förbi kön och på VIP-listan. Vi dansade och umgicks hela natten lång innan det var dags att slänga in handduken och ta natt.

Var verkligen en superrolig kväll som vi lyckats anpassa perfekt till bruden och hon uppskattade det verkligen!

 

20.11.2018 kl. 19:00

Umeåweekend

Vi har som tradition med kompisgänget att vi alltid har ett litet julfestfirande. Förr hade vi julmiddag hos någon, ifjol for vi till Tammerfors och i år blev det en weekend i Umeå.

Det var jag, Ellinor, Pia, Sara och Stina som begav sig ut på färd denna gång. Vi for med båten på fredagsmorgonen och färden dit gick faktiskt riktigt snabbt (till skillnad från färden hem som kändes som en evighet). Vi spelade kort och drack skumpa och var allmänt taggade på en girls weekend. 

Båtturen var som sagt snabb och vi tog bussen in till stan och letade upp vårt hotell. Vi bodde på hotell Dragonen som var superfräscht och frukosten de hade var väldigt bra. Plus i kanten var också att vi alla rymdes i ett rum. 

Då vi hade installerat oss blev det shopping in i city. Jag hade en ganska lång lista på vad jag ville shoppa och det blev nog handlat allt och lite till. Once in Sweden u know.

För middagen gick vi och kollade till Lottas krog eftersom många rekommenderat det, men där var det förstås helt fullt. Så istället hoppades vi på det bästa med Pinchos och där hade vi tur och fick bord! Vet inte hur mycket ni vet om Pinchos men det är alltså en restaurang som serverar en massa små "tapasrätter" och allting görs via telefonen. Man kommer till bordet, får en bordsnummer, laddar ner appen och sedan är det bara att börja klicka hem vad man vill äta. När maten är klar får man sen ett meddelande att hämta maten. Sedan när man ska betala så betalar man också via appen. Roligt koncept och maten var också supergod! Bra val gjorde vi där alltså. 

Råkade tjuvlyssna på våra bordsgrannar som diskuterade att Jay Smith skulle spela på O'learys på kvällen, så där fick vi även resten av kvällen fixad. Blev att gå på en öl dit och lyssna på då han spelade.

På lördagesförmiddagen delade vi upp oss så jag och Stina tog bussen tii Avion köpcentret medan resten stannade inne i city. Igen hittade jag en hel del nödvändigt samt icke-nödvändigt, men summa summarum är jag väldigt nöjd med min Umeåshopping.

Nästa programpunkt blev "fångarna på fortet" i Megazone. Har velat testa på det i flera år redan och är så glad att jag äntligen fått testa! Det var ganska svårt och de flesta celler klarade vi inte fullt ut fastän vi provade flera gånger men det var skitroligt ändå.

På kvällen ville vi inte behöva stressa för middagen så vi åt middag på hotellets restaurang Harriets (typ något sånt hette det). Det var helt bra mat där till ett riktigt överkomligt pris dessutom. Efter maten blev det den traditionsenliga julklappsutdelningen på hotellrummet, mera skumpa och slutligen for vi ut till nattklubben Rex. Den var verkligen superstor med flera våningar och kändes lite som ett slott. 

På söndagen var det hemfärd och jag tror vi alla tyckte det var en väldigt lyckad och välbehövlig weekend!

16.11.2018 kl. 15:30

Nya upplevelser

Hej hallå,

Nu när jag söndagen till ära tvättar ltie kläder passar det ju bra med en liten update. Den här helgen har varit fylld av nya upplevelser. För det första var vi med gänget på brunch till Strampen. Den får godkänt! Fast jag tycker nog ändå mer om brunchen i Solf, men det positiva med Strampens brunch var att de hade gott glutenfritt bröd och inte en torr skorpa.

Vi tog också en spontan roadrip till Bergö på kvällen. Där körde vi runt och utforskade öns vägar och vågade oss tillochmed in på den lokala pubben på en liten stärkande dryck. Det var en trevlig ny upplevelse!

Andra roliga saker som har hänt sedan sist är att jag har varit på Oktoberfest-inflyttningsfest. Det var ett ganska stort projekt att försöka få en outfit fixade men efter några om och med så blev jag faktiskt helt okej-nöjd med den!

Och så har vi haft lite kaffekalas, jag har testat beställa från matsmart (funkar super, rekommenderar) och nu sitter jag och funderar om man borde sätta igång med en höstloppisrunda... Fast jag känner mig så himla lat för tillfället så jag vet inte varifrån orken ska komma till det? 

21.10.2018 kl. 16:48

Mat, mat och åter mat

Jag har märkt att mat är en väligt stor del av mitt liv. Det har nog alltid varit det men det är först nu jag har börjat refelektera över det. Kanske främst för att jag sätter så mycket pengar i det hehe.

För det första äter jag ju lunch ute på restaurang varendaste dag. Hade tänkt då jag började det här jobbet att jag åtminstone skulle ha med mat en dag i veckan, men det lyckades inte så bra. Då alla andra går ut vill man ju inte sitta för sig själv och uggla. 

Sedan då det blir helg vill jag igen äta gott. Antingen kocka något speciellt eller äta ute. Nu måste jag erkänna att jag den senaste tiden varit ytterst lat och gärna ätit ute då också. Men nu när det börjar bli höst ska jag nog börjar komma in i kockrytmen igen, för det är ju roligt!

Till exempel den här helgen har jag testat massa olika rätter. Bland annat plockade jag ett par karl-johan svampar från gården och fixade en svamppasta. Sedan testade jag göra äppelchips av några överloppsäpplen och idag har jag marinerat min första gås. Så ja, jag börjar komma in i rytmen igen! Snart kommer det recept hit igen!

Annars har det blivit helt sjukt mycket svampplockning i år. Det är verkligen en av mina favoritsysslor på hösten för det känns som man är på skattjakt då man är i skogen. Igår då vi plockade blev det 5 liter kantareller och 10 liter trattisar. Så idag rensade jag och stekte i 4,5h. Det är den lilla negativa delen dock. Har väl totalt plockat runt ca 25 liter i år så det blir mycket svamp i vinter.

Idag blev det också bokat Strampenbrunch med brydzen om några helgar, så det är jag ytterst taggad på, älskar brunch!!

Oj glömde berätta en anna matsak. Vi har ju fått Wolt till Vasa nu (wooop på tiden). Tyvärr levererar dom inte till Solf, eller som tur vad kanske för annars skulle det kanske bli beställt lite för ofta. Men i fredags testade vi att beställa till jobbet. Så vi beställde 9 burgers från Himas och det funkade riktigt bra. Himas var nog helt okej, men jag föredrar nog Friends & Brgrs faktiskt. Bättre franskisar där, och lite billigare priser.

07.10.2018 kl. 21:22

Motivationsbist

Som ni har märkt har jag blivit ganska dålig på att uppdatera den här bloggen på senaste tiden. Vet inte riktigt vad det beror på men kan det möjligtvis vara lite motivationsbrist. Har funderat på om jag helt ska sluta skriva och typ bara börja skriva dagbok istället eller något? Ska ta och fundera på saken, vem vet kanske jag hittar motivationen någonstans i någon djup vrå sedan.

Har annars känt mig allmänt trött och sliten den senaste veckan så funderar om jag är påväg in i en höstsvacka då jag kanske börjar inse att den härliga sommaren är över. Fast jag tyckte ändå att sommaren var riktigt tillräckligt lång så för mig var det helt mysigt med övergång till höst. Speciellt när det blåser höststormar njuter jag riktigt ordentligt. Helst ska det vina i knutarna. 

Men jag tycker annars jag har hunnit med en hel del kul på kvällarna. Har bland annat varit på bio ännu en gång. Den här gången fick vi plats på Mamma Mia, fast jag hade planerat tiden lite dåligt så vi fick halvspringa från bilen till bion och kom mitt i reklamerna. Wops. 

Och så har vi haft avskedsmiddag på Faros för en på jobbet som far iväg på jobbutbyte till Norge, varit på AW, varit på utgång med brydzen, och en av mina favoritsysselsättningar om kvällarna har definitivt varit att lägga pussel. Har nu lagt klart pusslet så det känns nästan lite tomt nu. Vad ska jag hitta på nu lixom?

Har försökt komma igång med träningen men har haft en svacka med det nu också, måste verkligen ta och skärpa till mig! Mera rutiner helt enkelt! Kanske jag får in lite bloggrutiner samtidigt? I'll do my best.

29.09.2018 kl. 12:17

Skatila vandring och socialisering

Tjaba tjena hallå,

Känner mig smått söndagsuttråkad idag, så vad är väl bättre än att slänga in en liten uppdatering. Den senaste tiden har jag förstås mest jobbat och däröver försökt socialisera mig med vännerna. Jag har hunnit med kaffeträffisar, kalas, brunch och igår även bio. Vi hade ställt in oss på att kolla Mamma mia, men när vi kom fram till biljettdisken så var det fullt så då blev det att kolla The Nun istället. Hade inte mentalt ställt in mig på att kolla skräckis igår så var lite tveksam till hur jag skulle klara mig. Men det gick förvånansvärt bra. Filmen var bra men ganska kort, och när jag kom hem sedan så klarade jag riktigt bra av att sova själv. Kanske jag har vuxit upp sedan sist när jag kollade skräckis och sov själv?

Kom även på att jag förra helgen var och gick en ny vandringsled också. Verkligen about time. Har haft paus sedan typ maj känns det som. Den här gången blev det Skatila vandringsled som var 5km en väg, men om man inte ville stanna i skogen så måste man ju gå tillbaka också så då dubblerades sträckan. Vi tyckte dock att det var lite tråkigt att gå samma väg tillbaka så vi tog en annan väg vilket gjorde att sträckan blev lite längre. Helt okej vandringsled var det, men ingen som jag känner ett behöv av att gå igen. Inget speciellt med den alltså. Men den var bra utmärkt så det var lätt att gå.

Tror jag ger lite bilder som får beskriva vad jag gjort sedan sist:

16.09.2018 kl. 12:41

Toledo

I'm back! 

Eller egentligen kom jag hem redan fredagkväll, men då blev det att direkt sätta igång att ordna lite kräftskiva så det känns som att jag först nu börjar vara back to reality.

Jag har nudå alltså varit på skolning i Helsinfors några dagar och i Toledo, Spanien i en vecka. Jag var inte så extremt taggad att åka iväg eftersom jag var ganska sliten efter Grekland (I know, stackars mig lixom). Men när jag väl hade kommit iväg så visade sig att det blev en helt superrolig vecka. Visst det blev väldigt långa dagar med skolningar ofta mellan 8-20. Men vi hade så bra stämning i vårt classroom så dagarna gick snabbt. Ja, alltså vi var ju över 800 personer på den här skolningen, med nyanställda från hela Norden, så vi blev indelade i mindre "classrooms" om ca 30-40 personer som vi hade skolningarna med. 

Förutom skolningen blev det också annat skoj. Till exempel middagar på fina ställen, bland annat på en vingård, en herrgård och utomhusmiddag vid poolen. Väldigt härlig stämning då 1000 personer ska äta middag ute tillsammans. Dessutom blev det förstås lite partaj med hotelldisco, poolparty och kyrkodisko (jepp som det låter, en kyrka hade blivit omgjord till nattklubb!)

Vi spenderade också en eftermiddag i Madrid med lite turistande, shoppande, uteserveringar och middag.

Därtill fick vi upptäcka Toledo genom skattjakt, vilket var väldigt uppskattat. Toledo är verkligen en mysig stad som är väldigt historisk och fin.

Men bästa med hela veckan var nog ändå networkingen. Jag var helt död om kvällarna efter att socialisera sig 24/7 i en och en halv vecka, men det var givande. Man lärde känna så sjukt mycket nytt folk från alla de ställen i Norden och knyta kontakter. Jag är verkligen tacksam över att jobbet ger en möjlighet att åka på sånt här, för det är verkligen inte alla förunnat, men det ger en otroligt bra start i arbetslivet.

P.S. Att det var ca 40 grader varje dag gjorde ju inte precis tillställningen sämre. Sjukt skönt med en förlängd sommar!

 

05.09.2018 kl. 21:06

Jakt och sånt

Så sen jag kommit hem har jag ju nog också hunnit med en hel del.

Bland annat har jag gjort min jaktpremiär. Det var duvjakt helgen då jag kom hem från Grekland och jag sköt mina två första duvor ever. Det var lite nervöst men gick nog över förväntan. Hade inte förväntat mig träffa en enda och det hade väl knappast någon annan förväntat sig heller. Gav faktiskt mersmak och nu tror jag jag ska köpa en egen lerduvskastare så jag får öva ännu mera! Egna jaktkläder vill jag också ha, men dom är så jäkla dyra så det känns ju lite surt.

Annars har det också hänt lite grejer på jobbfronten. Jag har nämligen gått och fått fast tjänst på mitt nuvarande jobb,och det känns ju verkligen nice. Känns som man äntligen kan börja planera framtiden lite och det är ju nog en helt annan slags trygghet då man har fast tjänst. 

Vi hade kick-off för hela Assurance Finland i helgen också. Den bar av stapeln i Vierumäki, nära Lahtis. Jag testade för första gången på Flow Park och det var nog ganska skrämmande det. Hade inte trott att det skulle vara riktigt sådär scary, men dom blå banorna klarade jag ändå av helt bra (fanns ju alltså från grön till svart, som med slalombackar). På kvällen var det middag och sedan var det disco på deras Teatro. Ritkigt rolig helg blev det. Att jag fick komma hem till trerätters middag gjorde ju inte det hela sämre.

Imorgon blir det dessutom att packa reseväskan ingen för i på tisdag bär det av till Helsingfors och efter några dagar där vidare till Toledo, Spanien för en veckas skolning där. Har en känsla av att jag kommer vara ganska så nöjd med att vara hemma en stund efter den här augustimånadens resor.

 

20.08.2018 kl. 12:46

Öluff i Grekland del 3

Så var vi framme på den sista och avslutande delen av resan. 

Den 6.8 var det tidig väckning och skjuts till hamnen. Båten gick 6 45 och det tog endast en timme innan vi kom fram till Ios. Vårt hotell var riktigt nära hamnen men det var så tidigt så respan var stängd. Vi gick då istället och åt frukost på ett café och därefter till stranden och solade. Efter någon timme kom en gubbe fram till oss på stranden och frågade om vi var dom från Finland som skulle checka in och att vårt rum nu var klart. Tydligen hade dom sett oss tidigare när vi gått och kollat om hotellet var öppet, lite random men väldigt vänligt tycker ja.

Vi gick till vårt rum, som även det var stort och hade plats för fem personer. Vi bodde alltså nere vid vattnet och själva centrum låg rakt ovanför oss uppe på ett berg. Fågelvägen inte så långt, men med tanke på att det var trappor uppåt i flera hundra meter så var det minsann ett ordentligt träningspass varje gång man skulle dit. Vi gick till centrum av Chora då, åt gyros, handlade lite mat och dryck, och sedan gick vi tillbaka hem för att fixa till oss. Ios är nämligen ganska känt för att vara en partyö så vi ville såklart testa på nattlivet där. 

Påvägen upp igen mot centrum och barerna fanns ungefär halvvägs en bar som hette "pit stop", ytterst passande namn eftersom vi gjorde det till en tradition att alltid stanna där påvägen upp på en drink. Vi testade flera olika barer den kvällen och det var riktigt roligt!

Den 7.8. sov vi länge. Av den orsaken blev det inte precis mycket gjort den dagen. Vi hade tänkt ta bussen till en strand, men vi väntade på den i 40 minuter, och när den väl dök upp så körde den rakt förbi oss. Sällan känt mig så dissad. Vi sket i det hela då och gick istället till vår egna strand som låg rakt vid hotellet. Solade några timmar och sedan blev det mat. Den här kvällen blev det också barrunda och vi testade på mera nya barer (fanns hur mycket som helst). Bland annat testade vi på det som blev min favorit nämligen ett silent disco. Här spelades ingen musik i själva baren, utan alla fick hörlurar där man sälv kunde välja vilken musik man lyssnade på. Fanns tre olika kanaler och beroende på var du lyssnade på lös hörlurarna med olika färger. Var väldigt roligt att se när folk dansade runt helt olika och shejkade i helt olika rytmer eftersom man lyssnade på olika låtar. Vi testade också på en shotbar där dom hade väldigt coola eldshots. T.ex. fick vi grilla marshmallows på bardisken till en shot.

Eftersom vi hade fått nog av öarnas kollentivtrafik bestämde vi oss den 8.8 för att hyra vespa och åka runt ön istället. Vi for till Milopotas och Magakari beach, vilket ledde till att vi faktiskt körde typ igenom hela ön i ganska så skrämmande bergsområden. Blev väl ca 60 km som vi körde sammanlagt. Efter lite om och men kom vi oss ändå helskinnade hem och det firade vi med grekisk glass och sedan en supersen middag in i Chora. Fick väl maten typ halv tolv på natten och det var helt fullproppat på restaurangerna den tiden på dygnet. Sjukt.

 

Den 9.8 var det åter dags för färd till Aten och hemåt. Båten for kl 8 och det tog runt sju timmar att ta sig till Aten. Den här båtfärden kändes som att den gick mycket snabbare än den som vi tog när vi for från Aten. Väl i Aten blev det shoppingdag. Vi gick i lite klädaffärer och souveniraffärer. Jag blev väldigt nöjd med mina inköp faktiskt. 

Flyget hem skulle gå först kl 4 på natten men vi for till flygfältet redan runt kl 21, eftersom metron ändå inte gick hur länge som helst och vi kände oss redo att lämna centrum. Väl på flygfältet fick vi fock vänta suuuuperlänge innan check-in öppnade så tiden gick väldigt sakta. Som tur vad var flyget i tid och direkt vi satte oss på flyget tror jag vi alla slocknade. Jag somnade ialla fall före vi ens lyft från marken.

Summa summarum gick resan bra. Det var kul att få checka av öluff från min bucketlist. Att resa i högsäsong var kanske inte en favorit, men nu har man testat på det också. En sak som jag verkligen rekommenderar om man är ett gäng som reser är att ladda ner appen "weshare". Helt gudomligt bra. Jag råkade se ett tips om den just före vi for och tur var det. Dit sätter man in allt som man betalar, och sedan delar appen automatiskt upp summan mellan dom som ska betala, och i slutet av resan är det bara att betala bort via mobilepay. Så smidigt.

Men ja vad gick hela kalaset på då? Alla kostnader, inklusive flyg, tåg, hotell, båt och ja allt annat blev totalt ca. 1200€ för mig. Då åt vi ute i princip varje dag. Jag hade räknat med en budget på 1500€ så klarade ju mig bra inom den. 

Om någon har några frågor om öluff är det bara att fråga på, månne jag inte kan svara!

19.08.2018 kl. 10:14

Hej på er,

Mitt namn är Louise och jag är 25-årig äventyrslysten och glad tjej. Denna blogg handlar om mitt liv. Allt mellan himmel och jord. Kommer från lilla Malax, har studerat i Åbo, jobbar i Vasa och är numera bosatt i mysiga Solf. Älskar att pröva på nya saker, resa och god mat. Enjoy. 

 
Follow on Bloglovin bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar