Indiskt tema

Förra helgen hade vi indiskt tema på vår matlagning. Hade sett väldigt mycket fram emot paradrätten Chicken Tikka Masala, och jag blev inte besviken. Det var så otrooooooligt gott. Smakade exakt som när man är på indisk restaurang. Vi fixade alltså tikka kyckling, ris, raita och naanbröd. Skulle ha kunnat äta ihjäl mig. Naanbrödet var förvånansvärt lätt att laga (okej obba fixade det men hehe) och det stod i receptet man kunde grädda det i ugn eller stekpanna. Vi testade båda, men själv rekommenderar jag stekpanna.

Vi testade också ett annat recept, indisk masala dosa, som skulle vara några slags degpocketar med potatis, lök och tomatfyllning. Och tusen olika kryddor såklart. Receptet var väldigt krångligt och det tog över ett dygn innan man var klar. Dessutom lyckades vi misslyckas med degen då vi hade fel ris (trodde inte det var så stor skillnad, ris som ris lixom). Själva fyllningen blev bra och smakrik men som sagt blev "pocketen" inte alls bra. Vi fick nästan gära plättsmet av det hela för att få det att ta ihop i stekpannan.

Men men summa summarum var det indiska köket en hit! Tikkan är nog favoriträtten hittills, men vi ska se om något land lyckas utmana.

27.03.2018 kl. 19:47

Veckans tema: Japan

Jag tror den här bloggens fokus är väldigt starkt inriktad på mat för tillfället, men det är väl helt okej! Den här helgens tema har varit Japan. För första gången ever har jag testad göra egen sushi. Köpte ett färdigt kit där alla ingredienser och instruktioner fanns med, förutom fyllningen förstås, och sedan var det bara att sätta igång. Måste säga att jag blev mäkta stolt över vad jag åstadkom, Jag använde avokado, gurka och kallrökt lax i sushisarna och det blev väldigt gott. Obba hade aldrig ätit sushi förr och jag var ganska så säker på att han inte skulle tycka om det men hör och häpna så tyckte han också det var gott! 

Så sushi blir det definitivt pånytt någon gång nu när man vet hur det går till. 

Eftersom sushin inte räckte hela helgen testade vi också göra en annan japansk rätt. Denna rätt hade jag kollat ut ur ett recept från k-tidningen, Yakisoba pan heter rätten. Alltså hotdogbröd med sobanudlar i. Det var jätteenkelt att göra och gick dessutom snabbt. Jag gillade inte riktigt själva hotdogbröden eftersom det var så vetemjöligt, men annars var det gott. Obba som gillar veteklimpar tyckte iaf det var bra! I receptet skulle man bara värma bröden i mikron, men vi värmde i stekpanna istället för jag tycker det blir mycket bättre så.

Jag är typ löjligt ivrig över våra temahelgar och kan knappt vänta tills nästa helg då vi bestämt att temat blir indiskt! 

Pia fyllde år denna vecka och det firade vi med drinkkväll och utgång igår, Alla skulle göra en egen drink som man bjöd resten på, och mitt val föll på Moscow mule. Hade faktiskt varken gjort eller smakat drinken förr men den var riktigt bra! Blev lixom bättre och bättre med tiden och smakade lite julaktigt.

18.03.2018 kl. 13:02

Amerikanskt och brasilianskt tema

För att pigga upp vardagen har jag kommit på den briljanta idén att man kan köra med temahelger då det kommer till matlagning. Det som vi eller egentligen jag har valt som tema är länder, så varje helg kör vi ett nytt lands maträtter och testar på nya recept. Det är helt super motiverande! Så himla kul att kocka nytt och inte alltid det samma vanligt.

Förra helgen var första helgen med konceptet och då körde vi amerikanskt tema. Vi slog på stort så vi hade hela helgen all American. På fredagen gjorde vi batatburgare med egen friterade pommes. Jag bara älskar det här receptet. Har gjort det förr en gång och det är mina favoritburgers. Rekommenderas.

På lördagen fixade vi mac and cheese med bacon, vilket jag faktiskt aldrig testat göra förr men det blev riktigt bra. Söndagen börjades med american pancakes och avslutades med ribs. Orkar inte länka in recepten men det hitttas många olika när man googlar, så det lär nog inte vara något problem om ni vill testa! 

Eftersom jag valde första temalandet, fick Obba välja denna helgs tema, och förstås blev det något sjukt random. Nämligen Brasilien. Jag bara what, vad äter man ens i Brasilien? Men med lite googlande (google har svaret på allt) hittade jag ett recept som lät riktigt bra. En fisk och räkgryta fick det bli. Vet ju inte riktigt hur brasiliansk mat ska smaka men om jag får säga själv så tyckte jag att det blev gott! Vi tyckte båda att grytan smakade exotisk haha. 

Är redan taggad på nästa helg då jag tror att det lutar mot japanskt tema och sushi (som jag för övrigt lärt mig tycka om på senare år)!

09.03.2018 kl. 22:09

Köttbullar med medelhavsfeelis

Måste bara tipsa er om en suupergod och inte det minsta krånglig middag som jag fixade här om dagen. Jag saknade Grekland lite så jag ville fixa lite medelhavsmat, därför blev det en köttbullsform med medelhavsfeelis. Receptet tog jag från en Kmat-tidning, ändrade lite enligt egen smak samt adderade tzatziki.

Ingredienser:

1/2 aubergine

1/2 zucchini

1 ask körsbärstomater

1 lök

1 burk tomatkross

1/2 burk salladsosttärningar (eller feta)

Köttbullar:

600 g maletkött

1 ägg

1/3 dl ströbrö

en skvätt grädde (typ 1 dl kanske)

salt

peppar

maletköttkrydda

Tzatziki:

2 dl naturell youghurt

1 skvätt olivolja (helst från grekland hehe)

1/2 gurka

1 vitlöksklyfta

salt

 

Börja med att skära auberginen och zucchinin i tärningar och löken i skivor. Sätt sedan alla grönsaker i en ugnsform och blanda ner tomatkrossen. Lägg in formen i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Fixa under tiden köttbullorna. Blanda först ströbrö och grädde och låt det svälla. Blanda därefter i alla andra ingredienser enligt smak och rulla köttbullorna. Placera köttbullorna på grönsakerna och strö över salladsosttärningarna. Grädda i ugnen tills köttbullarna är färdiga (ca 20 min).

För att få extra grekisk feelis bestämde jag mig för att dessutom slänga ihop lite tzatziki då jag ändå var i farten. Det kan man säkert göra på flera sätt men jag rev först gurkan grov och saltade den lite innan jag la det i en sil för att rinna av. Sedan rev jag vitlöksklyftan, pressade ur det sista vattnet ur gurkan och blandade alla ingredienser med yoghurten. Skitgott blev det. 

Ni får tacka mig sen när ni fått en ny favvomaträtt.

 

 

27.05.2017 kl. 09:52

Santa Maria Streetfood

Som ni som följer mig på instagram vet så har jag (och Obba) fått testa på Santa Maria Streetfood via Buzzador. Jag fick testa Jamaican Jerk Tacos och Obba testade Smoky Pepper Burgers. Båda var goda och perfekt helgmat. Vår favorit blev ändå tacosen eftersom den hade så speciell smak. Tror det var speciellt mangosåsen som gjorde att det blev så gott. Ifall ni känner för att fixa en liten special touch på fredagstortillan nästa gång så hittar ni receptet HÄR. Annars var det också väldigt lätt att följa receptet på baksidan av produkterna och de hade t.o.m en checklista för ingredienserna som behövdes (vilket inte var mycket).

24.04.2017 kl. 16:34

Recept: Dadelkokosbollar

Jag antar att ni hunnit testa på föregående recept, så nu är det dags för nästa. Denna gång är det egentligen mamma som bjuder på receptet eftersom det är hon som visade det åt mig. Den här godsaken passar er som känner att ni är sugna på något sött, men ändå vill försöka vara lite nyttiga. Alltså som jag varenda eviga dag då.

Det här behöver ni:

100 g dadlar

½ dl havregryn

2 tsk kakao

2 tsk starkt kaffe

1 msk kokosolja

What to do:

Mixa ihop skiten baa! Och rulla till bollar då förstås.

KLART. Om ni vill kan ni göra dubbelsats på samma gång för annars blir det ganska få bollar tycker jag.

13.03.2017 kl. 14:44

Recept: Köttfärssoppa

Nu ska ni få ta del av min helt vanliga, goda, köttfärssoppa. Dock skriver jag inte det helt för er skull, utan främst är det nog för att jag varje gång jag ska göra den glömmer vad jag brukar sätta i den. Så nu tänkte jag skriva ner receptet direkt efter jag gjort den så jag inte behöver fundera mera, smart va?!

Köttfärssoppa

1 lök

5-6 potatisar

2 morötter

3 buljongtärningar

1 gräddburk

1 ½ liter vatten

400 gram köttfärs

ketchup

köttfärskrydda

salt

peppar

+ nånting annat roligt som hittas i skåpen att krydda köttet med (nu använde jag japaneses sticky grill sause)

 

Hacka löken och skär morötterna och potatisen i bitar. Sätt potatisen och morötterna i en kastrull med vattnet att koka. Stek samtidigt löken och köttfärsen. Tillsätt kryddorna. Häll därefter köttfärsen i kastrullen med rotsakerna. Sätt tillsist i biljongen och grädden och ifall det behövs kan man krydda lite mera. Koka tills potatisen och morötterna är mjuka.

TADA!

28.02.2017 kl. 18:58

Finfin helg med finfin mat

Den här helgen har varit såå bra! För det första har jag nu lämnat in min forskningsplan till sitt öde och nästa vecka ska den opponeras på seminarium. Om ni undrar vad det är för slags forskningsplan jag pratar om så är det en plan som ska vara minst tio sidor, innehålla en preliminär inledning, 10 vetenskapliga artiklar till teoridelen samt preliminära tankar om metoden. Det var mitt mål för hösten att få den klar och om allt går vägen på seminariet blir det sedan jullov med graduarbetet för min del. Så kör jag vidare igen nästa termin då jag inte har några kurser utan helt kan fokusera på gradun. Bra plan va?

Det var det första då. För det andra har Obba varit här och hälsat på, och när man ses 1-2 ggr i månaden är den tiden bara så värdefull. Man behöver inte ens göra något speciellt utan det räcker att man bara får umgås. Och äta gott. Vi passar oftast på att lyxa till middagen när vi under de få dagarna får umgås eftersom vi båda är matvrak och gillar att kocka. Denna gång var det plakstek som testades. Det blev på rådjurssadel med kantareller och EGEN GJORD beasås. Tänka sig att jag t.o.m lyckades med det. Lite förvånad faktiskt. Det var också väldigt ekologiskt. Plankorna hade Obba tillverkat själv, rådjuret hade han skjutit och kantarellerna hade vi plockat från skogen. Slutresultatet blev fenomenalt. I kid you not. För varje gång vi kockar lyx blir jag mer och mer förundrad över varför vi ens går på restaurang? Den plankstek vi gjorde var femtio gånger godare än plankstek jag testat på restaurang. 10/10

P.S. För potatisen och beasåsen utgick vi från detta recept av Per Morberg ifall ni känner er sugna nu efter att jag berättat hur gott det var: 

 

Resultatet:

 

14.11.2016 kl. 22:32

Kantarellsoppa

Igår gjorde jag en riktigt god soppa, och eftersom många av er säkert har kantareller i frysen som väntar på att bli uppätna tänkte jag dela med mig av receptet till er. Det baserar sig på ett recept som jag hittade i en k-mat tidning.

Ingredienser

1 l kantareller

1 lök

2-3 vitlöksklyftor

2 msk smör

2 msk vetemjöl (jag ersatte det med bovetemjöl)

6 dl vatten

2 dl grädde

1 fond "du chef" fond

lite svartpeppar

lite salt

Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs dessa i fettet och tillsätt svampen. Om det är färsk svamp ska du låta sjuda tills vätskan avdunstat, men eftersom jag hade svamp från frysen lät jag svamparna bara fräsa en stund. Rör sedan ner mjölet och tillsätt vatten, grädde och portionsfond. Purea soppan meden stavmixer och smaksätt med salt och peppar. Om man vill kan man spara lite svamp som dekoration på soppan men eftersom jag inte var så himla fin av mig körde jag allt i soppan bara.

Så that's it! Superlätt och supergott!

26.09.2016 kl. 15:12

Recept: Linsgryta

Fick tips av Elin att testa på en linsgryta, så utgående från receptet hon gav så hittade jag på en egen version som jag tyckte passade mina smaklökar. Enkelt, snabbt och gott! Här är receptet ifall ni känner för att testa:

Linsgryta

ca 1 dl olja

2 stora potatisar

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

2 dl röda linser

5 dl vatten

1 burk tomatkross

1 dl kokosmjölk

1 buljongtärning

En massa kryddor enligt smak (jag lade i citronpeppar, curry, paprikapulver, chilikryddblandning och timjan)

Skär potatisarna och moroten i fyrkanter. Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs i olja.

Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka tills potatisarna, moroten och linserna blivit mjuka (tar ca 15 minuter).

 

 

03.03.2015 kl. 12:10

Hej på er,

Mitt namn är Louise och jag är 25-årig äventyrslysten och glad tjej. Denna blogg handlar om mitt liv. Allt mellan himmel och jord. Kommer från lilla Malax, har studerat i Åbo, jobbar i Vasa och är numera bosatt i mysiga Solf. Älskar att pröva på nya saker, resa och god mat. Enjoy. 

 
Follow on Bloglovin bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar