Prag och Pardubice

10.06.2019 kl. 21:17

Dags att skriva om nästa resa då! Denna gjorde jag tillsammans med familjen i mitten av maj då vi var och hälsade på min bror som är på utbyte i Tjeckien.

Resan började tidigt på lördagsmorgonen med flyg Vasa-Helsingfors och därefter vidare mot Prag. På flygfältet hände en sak som jag aldrig tror kommer upprepas. Vi gjorde nämligen ett KAP när vi köpte capuccino. Vem har någonsin gjort ett kap på en flygplats?! Men man fick 2 st för 5€.

Då vi kom fram till Prag hade vi fått bra instruktioner av vår guide André och hur vi skulle ta oss till centrum, så vi hoppade på bussen och mötte upp honom på centralstationen. Därifrrån tog vi spåran till vårt hotell (det var nog ganska i närheten men vi köpte ett 3 dagars kort så kunde ju lika bra utnyttja det då).

Vårt hotell var ett väldigt fräscht fitnesshotell (ja, vi kanske inte riktigt hörde till den målgruppen men fanns nog mest normala människor där). 

Voi hade ju fördelen av att ha vår lokala guide som kunde visa oss olika icke-super-turistiga ställen. Först ut var en vietnamesisk reastaurang som var precis utanför vårt hotell och som brorsan velat testa på länge. Maten där var superrrr. Annars var det bästa med att äta ute i Tjeckien att allt är så billigt. Och ölen är ju också superbillig förstås heh.

Efter att vi laddat energi var det dags att påbörja turistandet. Vi gick runt lite och begav oss sedan på promenad uppför Petrin parken och begrunda utsikten. Sedan forstatte vi vidare mot presidentens residens och en kyrka där. Påvägen därifrån skulle vi gå till ett café och testa på en typisk tjeckisk dessert, men då kom plötsligt värsta ovädret över oss med kraftig åska och hagel. Vi försökte först vänta ut det under tak utomhus, men det höll i sig så länge så vi sprang över till en bar på andra sidan gatan. Det råkade vara en sportbar proppfull av ca 99,9% karar som kollade hockey och drack öl. Kan poängteras att baren bara hade en dryck. En kranöl. Säger kanske en hel del om klientelet som troligtvis hänger där. Nåja, vi fick iallafall vara inhomhus så bara att beställa ett stop då och smälta in. Då det äntligen slutat regna gick vi och åt något smått och sedan tog vi kväll.

Hotellfrukosten var super för att vara i europeiska mått. I princip allt man ville ha fanns där och lite till. Så efter den var vi redo för turistandet igen, det blev att se dom typiska sakerna man ska se alltså: Powder tower, torget och astronomiska klockan som snurrade runt vid jämna slag(och jag fick starbucks = nöjd flicka), judiska kvarteret och charles bridge. Då vi gått över charles bridge gick vi en promenad på andra sidan ån och kollade på konstiga statyer i form av babyn med alienhuvuden och gula pingviner. Vi gick också via John Lennon Wall (ni får googla om ni vill veta varför den heter det för jag orkar inte skriva det här, men kan hjälpa er så mycket att han har INTE varit där).

(En lite smårolig parentes är att man i prag har jättemycket random hissar. Man kunde t.o.m ta hissen ner från en bro till en park istället för att ta trapporna. Och det var ju inte precis många trappsteg att gå. )

Vi fortsatte med de dansande husen, ett vridande huvud och shopping streeten. Sedan var det dags för den dagliga dosen bergsparkspromenad. Den här gången blev det den mindre kända Vitkovparken som hade ett museum med utkiksplats högst upp dit vi gick. Hade nog en del höjdskräck som vanligt men det kunde ha varit värre och mamma var nog mera rädd.

Som middag denna gång blev det en traditionell restaurang med goulash med egna öl där jag råkade pricka rätt och få en ritkigt bra en. 

På måndagen var det dags att byta stad. Då tog vi tåget till staden där brorsan studerar, alltså Pardubice som ligger ungefär en timme från Prag med tåg. Kan ju säga att priskillnaden på tåg i Tjeckien och Finland är ganska brutal med tanke på att vi nu betalade typ 3 euro för plusklass där man fick kaffe, vatten, tidigningar etc som man ville. 

I Pardubice hade vi ett bed and breakfast med egen bakgård. Det var tydligen stadens thing att ha restaurang och uthyrningsrum för det fanns knappt alls några hotell men massa sådana. Vi begav oss för att se staden och det fanns till och med en liten promenadrutt som man kunde gå längs och då man hade gått där hade man sett stadens alla 10 sevärdheter. Därbland green gate, några kyrkor och ett slott. Vi firade min födelsedag lite i förskott med mexikansk restauran och en öl förstås (var lite fed up på öl efter denna resa eftersom man i Tjeckien typ alltid har det som matdryck).

Det här året blev det alltså Tjeckien som blev mitt födelsedagsfirarland. Har ju nästan blivit en tradition att resa iväg på födelsedagen i något annat land och så även i år. Det var även vår resa hem dag, så vi började dagen med att åka till Andrés universitetsområde och kolla in hans campus, var han bodde och spela lite spel i hans studentkrog. Sedan blev det en sista lunch i staden innan mamma och jag satte oss i tåget mot prag och sedan vidare mot flygfältet. Vi kom hem till Vasa mitt på natten då jag möttes av blommor och födelsedagspresenter av honom som skämmer bort mig som bara vad.

En riktigt bra resa var det och det var kul att återkomma till Prag och se lite mer än under interrailen och pardubice var en riktigt liten och mysig traditionell tjeckisk stad som kändes riktigt fräsch.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

Hej på er,

Mitt namn är Louise och jag är 25-årig äventyrslysten och glad tjej. Denna blogg handlar om mitt liv. Allt mellan himmel och jord. Kommer från lilla Malax, har studerat i Åbo, jobbar i Vasa och är numera bosatt i mysiga Solf. Älskar att pröva på nya saker, resa och god mat. Enjoy. 

 
Follow on Bloglovin bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar